söndag 1 juni 2014

DN:s huvudledare: USA - en otydlig supermakt

DN är en tidning vars journalister under Bush-åren spottade ur sig den ena efter andra av Bush-kritiska artiklar, där journalisterna vid mer än ett tillfälle tydligt visade inte bara sina på förhand negativa utgångspunkter i synen på Bush, utan också på sin ganska stora okunskap om Bushs faktiska politik.

Sedan Peter Wolodarski tog över som chefsredaktör har tidningens USA-rapportering blivit snäppet bättre. Och idag har man också en huvudledare som handlar om USA:s utrikespolitik, och hur Obama med sitt försök att "inte vara Bush" gått för långt åt andra hållet, eftersom det faktiskt är så att USA behövs i världen. Man skriver:

George W Bushs impopulära krig var en viktig förklaring till att Obama blev vald 2008. USA har helt lämnat Irak, och ska vara ute ur Afghanistan i slutet av 2016. Men i Irak frodas nu terrorismen och får ytterligare näring av inbördeskriget i Syrien. Obama lämnar heller inget utrymme för att ändra tidtabellen för Afghanistan, oavsett vad som händer.


Och lite längre fram:

Det stämmer att Bush lade sig i för mycket utomlands, men det finns också risker om det blir för lite USA i världen. Och om Obama har några idéer om hur USA ska hantera Ryssland och Kina borde han tala om dem.


Det är förstås inget endorsement av Bushs politik, men likväl mer nyanserat än man någonsin varit förr i jämförelsen mellan Bush och Obama - en jämförelse som också ingående görs i vår 39:e podcast: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet.

Lyssna gärna på den, som tar upp detta ämne mycket mer ingående än vad som någonsin tidigare gjorts i svensk media.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet 20140429

Inga kommentarer: