onsdag 11 juni 2014

Eric Cantor förlorar primärval mot te-party-utmanare

Representanthusets republikanske majoritetsledare Eric Cantor har förlorat sitt primärval hemma i Virginia mot te-party-utmanaren Dave Brat. Det är en svidande förlust för det republikanska etablissemanget - ett etablissemang som tycktes ha fått grepp om te-party-rörelsen. Denna förlust är dock enorm. Här rapporterar Fox News:



Och här har NBC Cantors förlusttal:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här diskuteras på Fox också vad denna te-party-seger innebär för te-party-rörelsen. Laura Ingraham som kampanjade för Dave Brat ger sin syn på saken:



Här intervjuas Dave Brat av Sean Hannity:



Och här diskuteras Cantors förlust på NBC:s All In:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Kommentar:

Detta visar förstås att te-party-rörelsen inte är uträknad, trots GOP-etablissemangets mobilisering. Men det visar också att te-party-rörelsen blivit radikaliserad. Eric Cantor har förvisso varit kongressman sedan 2001, men det var i samband med te-party-segrarna 2010 som han blev majoritetsledare och har under åren varit en tydligt Obama-kritisk röst - men har precis som John Boehner, som blev Representanthusets ordförande i samband med samma te-party-segrar 2010 - tagit en mjukare ton parallellt med att te-party-rörelsen blivit ännu radikalare än man var 2009-2010 - vilket givetvis visade sig som mest under regeringsstoppet förra året. Exakt hur Dave Brat ser på dessa saker vet jag inte. Förhoppningsvis är han en vettig röst.

Eric Cantor är mig veterligen fortfarande republikanernas ende judiske kongressledamot - från och med nästa år åker han dock ut. Förlusten verkar till stor del bero på hans överlag positiva inställning till en delvis immigrationsreform med ett Dream Act-liknande förslag - vilket väckt te-party-motståndet till liv.

Källor: wjla.com, Politico, Washington Post, DN, CNN, NBC News, SVD, New York Times, Time

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Hillary, Bergdahl, Te-Party-segrar, etc 20140608

-----------------

Podd 27: Regeringsstoppet, te-party-rörelsen och ObamaCare 20131107

Inga kommentarer: