onsdag 4 juni 2014

Obama i Polen

President Obama kom igår till Polen som första anhalt på denna veckas Europa-resa. Den stora frågan under besöker handlar förstås om Ukraina och hotet från Ryssland. Och direkt vid ankomsten vid Okecie-flygplatsen i Polens huvudstad Warzawa där han välkomnades av president Bronisław Komorowski, gick Obama in i en flyghangar för att inspektera amerikanska stridsflygplan på plats och höll där ett kort tal:



Obama - och John Kerry som också följer med - träffade igår också premiärminister Donald Tusk, och lovade en satsning på en miljard dollar för att stärka NATO-försvaret i Östeuropa. Därtill träffade man också ledarna för nio andra östeuropeiska länder. Idag kommer Obama också att träffa Ukrainas nyvalda tillträdande president Petro Porosjenko i Warzawa.

Här presskonferens med president Obama och president Komorowski:



Och här en presskonferens tillsammans med premiärminister Donald Tusk:



Obama kommer sedan att resa vidare till G-7 (ej G-8 då Ryssland alltså inte får närvara) i Belgium och därefter för att fira 70-årsminnet av D-Dagen i Frankrike.

UPPDATERING: Igår (onsdag) talade Obama också i Warzawa till åminnelse av Polens 25-årsfirande som fri, demokratisk nation:



Obama träffade också Ukrainas tillträdande president Petro Porosjenko, något CNN här rapporterar om:



Källor: Reuters, SVD, UPI, Washington Post, Reuters

Inga kommentarer: