lördag 14 juni 2014

Premiärminister al-Maliki bär största skulden till kaoset i Irak

Frågan om vem som bär skulden för den rådande krisen i Irak har nu blivit storpolitisk. Bär George W. Bush skulden? Eller president Obama? Ingendera, konsterar analytiker på en rad olika håll.

Den främsta skulden ligger hos Iraks premiärminister Nouri al-Maliki pg a att denne inte viljat integrera sunnimuslimer i den irakiska samhällsstrukturen och byggt upp ett eget auktoritärt styre kring sig själv.

CNN skriver här som saken, och här har Washington Post också en artikel om ämnet. I New York Magazine skrivs här också om de många liberaler som stödde Irakkriget, och som därför inte kan skylla ifrån sig ifråga om skulden för själva kriget.

Själv anser jag att felet för den -rådande- situationen ligger på Maliki - men även på Obama. Obama ärvde ett krig han inte ville- och heller inte tog något ansvar för. Ett krig som styrts upp och där de riktigt svåra problemen lösts redan av president Bush. Obama ärvde alltså ett mycket enklare krig än det krig Richard Nixon ärvde av Lyndon B. Johnson - men valde att i prinicp inte engagera sig alls i Irak. Vilket sedan gjorde att allt man under de senaste 10 åren byggt upp nu raserats.

Se även tidigare inlägg:

Iran skickar hjälp till Iraks regering 20140613

Inga kommentarer: