måndag 16 juni 2014

Ryssland stoppar gas till Ukraina

Tiden för Ukraina att betala sin gasnota till ryska Gazprom har gått ut, och kl 8 i morse reducerade därför Ryssland gasflödet till landet. Skulden uppgår enligt Ryssland till 4 miljarder dollar och om inte hälften av detta, på 1,95 miljarder dollar betalades i morse så hotade man att stänga gasleveransen.

Ukraina har låtit bli att betala pg a att man är oense om priset. Gudrun Persson är Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, förklarar för SVD:

– Grundproblemet är att Ukraina inte betalar för sin gas. Gazprom har höjt gaspriset radikalt för Ukraina och det är där det gäller att komma fram till en rimlig nivå. Ryssland höjde priset på gasen när Ukrainas nya styre kom till makten. Det fanns en överenskommelse med den tidigare presidenten Janukovitj och man gav ekonomiskt stöd till honom men det gav man upp när han avsattes och man höjde gaspriset. Ryssland använder sin energipolitik som ett politiskt vapen i konflikten i Ukraina.


Även Europa kan hotas även om Ryssland sagt att de ledningar som går genom Ukraina måste förbli öppna för leveranserna in i Europa. EU - som importerar runt en tredjedel av sin naturgas från Ryssland - hoppas också på fungerande förhandlingar. Gudrun Persson konstaterar dock att Ryssland med sitt agerande visar att man inte är pålitlig vilket långsiktigt kan slå tillbaka mot ryssarna själva.

Om ett par dagar kommer en podcast om Ryssland och om Putins stormaktsambitioner.

Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

Ukrainskt plan nedskjutet av separatister 20140614

Inga kommentarer: