söndag 6 juli 2014

Rialto i Kalifornien hittar metod mot polisbrutalitet

Den senaste tiden har polisbrutalitet blivit ett alltmer omtalat ämne, allteftersom sådana incidenter också filmats och väckt stor uppståndelse. Nu har staden Rialto i Kalifornien kommit på ett sätt att minska polisbrutaliteten - vilken också fått polisers bruk av våld att minska med 60% på ett års tid och anmälingarna om polisövergrepp minskat med 88% under samma tid.

Metoden är enkel - nämligen att göra samma sak som de som utsatts för polisövergrepp eller bevittnat sådant gjort: filma själva. Med krav på att alla poliser bär en liten kamera som arkiverar all deras interaktion med allmänheten, något konservativa ijreview här skriver om.

En metod som uppenbart avskräcker poliserna från att gå för långt, samtidigt som medborgarna själva inte behöver känna att de måste filma poliser i sina möten med dessa. En i mitt tycke stor fördel med detta är att det är stadsmyndigheten själv som inför metoden; för hela den här debatten har alldeles för länge präglats av konspirationsteoretiker på ena sidan, som tror på poliskonspirationer och aktiva myndighetsövergrepp på medborgare, och poliser (och departement) som ursäktar eller sopar problemen under mattan.

Här visar Rialto att lagen och det faktiska folk lagen tar sin grund hos, faktiskt står på medborgarnas sida. USA genomgår för närvarande en stor debatt om en mängd juridiska frågor kring alltifrån droger och dödsstraff och behandling av fängelsekunder. En viktig debatt som i detta fall lett till något konstruktivt. Mycket välkommet.

Här ett exempel från för några dagar sedan om en lastbilschaufför i Illiniois som tutade åt en delstatspolis som körde för snabbt samtidigt som denne pratade i telefon (något som är olagligt). Lasbilchauffören stannades av polisen som dock ändrade ton när han insåg att han själv gjort fel och att han dessutom blev filmad:



Se även tidigare inlägg:

HD: Polisen kan inte gå igenom mobiltelefoner 20140626

Polismord i Las Vegas 20140609

Demonstrationer mot polisdödsskjutning i New Mexico skingras med tårgas 20140331

Inga kommentarer: