måndag 4 augusti 2014

Polisbrutalitetens relation till den överbeskyddande välfärdsstaten

Scott Rasmussen skriver på RealClearPolitics en utmärkt artikel om polisbrutalitetens relation med den överbeskyddande välfärdsstaten.

Han börjar med att beskriva ett fall av polisbrutalitet: när polisen i Florida nyligen körde fram till en pojke i en lekpark och frågade vart dennes mamma bodde. Mammam blev sedan arresterad för att hon inte höll direkt uppsikt över barnet trots att barnet hade en telefon och hon ansåg ungen vara tillräckligt gammal för att göra vissa saker själv.

Ett annat exempel som tydliggör att polisen inte alltid värnar barnen är från Georgia, där ett SWAT-team nyligen slog sig in i ett hus sökandes efter droger och kastade en flash-granat ner i en barnsäng. Det visade sig vara fel hus - det fanns inga droger där, det enda som hände är att barnet nu kämpar för sitt liv på intensiven. Poliserna bedömdes inte ha gjort något fel.

Rasmussen konstaterar sedan att konservativa som i grunden stöder polisen också måste stå upp när dessa tydligt missbrukar sin makt. Men konstaterar vidare att polisbrutaliteten också har att göra med den framväxande amerikanska välfärdsstaten - där staten går in och reglerar och tar den roll föräldrarna själva i grunden var tänkta att ta: en välfärdsstat som vill fylla ett gap i form av brustna och icke-fungerande familjer - men där resultaten ofta blir än värre. För om man arbetar för saker som statliga förbud mot socker i drycker, då blir det också statens uppgift att ta itu med dem som inte lyder. Och däri ligger problemen.

Tänkvärda ord som får mig att tänka på mitt favoritcitat av Thomas Jefferson, om hur USA:s styrka såväl som akilleshäl låg i nationens grundläggande tro på individers egna förmåga att hantera frihet:

No government can be maintained without the principle of fear as well as duty. Good men will obey the last, but bad ones the former only. If our government ever fails, it will be from this weakness."


Källa: RCP

Se även tidigare inlägg:

Polisvåld i New York bedöms som mord 20140802

Inga kommentarer: