tisdag 5 augusti 2014

Texas kan ha avrättat oskyldig 2004

2004 avrättade Texas den då 36-årige Cameron Todd Willingham, som åtalats och fällts för att 1991 ha mördat sina tre barn genom att tända eld på huset. Willingham vägrade konsekvent ända till slutet att erkänna sig skyldig.

Bevisen mot honom ifrågasattes dock. I synnerhet ett vittnesmål av en av Willinghams cellkamrater vid namn Johnny E. Webb, som hävdade att Willingham i häktet erkänt för honom att han utfört mordbranden. Webb var dock start medicinerad och skulle vid senare tillfälle diagnosiseras som bipolär.

Webbs ambivalens skulle ta sig uttryck i både vittnesmål och tillbakadragande av vittnesmål mot Willingham. Men nu har han i inspelade intervjuer för första gången i detalj förklarat hur han ljög i vittnesbåset i utbyte mot gentjänster av åklagare John H. Jackson, som lovade att försöka minska Webbs straff för rån och samla in pengar åt denne.

Åklagaren fortsatte med att göra Webb tjänster under ett årtionde, för att Webb inte skulle ta tillbaka sitt vittnesmål mot den morddömde Willingham.

Webbs vittnesmål var under rättegången och den fällande domen 1992 tillsammans med kriminalteknisk bevisföring de två huvudargumenten under i åklagarens plädering. Men även den kriminaltekniska bevisningen har blivit ifrågasatt eftersom expertisen för hur man utreder mordbränder med tiden blivit betydligt mer avancerad.

De nya uppgifterna innebär dock att dödsstraffmotståndarna med större bestämdhet nu kan argumentera för att USA faktiskt avrättat en person som bevisligen var oskyldig.

Det kan också få konsekvenser för guvernör Rick Perry och dennes eventuella nya presidentkandidatur. 2004 lät Perry nämligen bli att ge Willingham uppskov i avrättningen, trots att ledande experter såg brister i bevisföringen som användes för att påvisa mordbrand.

Hela historien kan läsas i Washington Post och utgör ännu ett i raden av exempel på ett mycket undermåligt amerikanskt rättsväsende och en orsak till varför dödsstraffet bör avskaffas snarast möjligt.

UPPDATERING: 2015-03-11:

Här skriver också New York Times om ett brev som gör att ytterligare tvivel väcks om huruvida Wilingham faktsikt var skyldig.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Misslyckad avrättning i Arizona 20140724

Inga kommentarer: