fredag 28 augusti 2015

2005: Till stöd för de drabbade i New Orleans

En insändare av mig i Allehanda.se år 2005, en kort tid efter att orkanen Katrina dragit in över den amerikanska södern. Jag påminner om USA:s generösa bistånd vid tsunami-katastrofen i Sydostasien ett dryga halvår tidigare, och att det nu är omvärldens tur att stödja USA.

Till stöd för de drabbade i New Orleans

Drygt ett halvår har gått sedan tsunamikatastrofen drabbade Sydostasien där omkring 500 svenskar dog tillsammans med 250 000 fattiga asiater. För en stund var alla lika – ingen var längre turist eller hotellpojke, fattig eller rik, svensk eller thailändsk – alla var människor - svaga och utlämnade åt jordens väldiga krafter. Sverige visade sina bästa sidor och gav efter katastrofen enorma summor till de drabbade i Asien. Såväl regering och näringsliv som enskilda svenskar öppnade sina plånböcker och sina hjärtan för det lidande som utspelades på andra sidan jorden, men som upplevdes så påtagligt nära. Den svenska regeringen skänkte nästan en miljard i katastrofbistånd och från den privata sektorn samlades ytterligare ca 500 miljoner kronor in.

I Tsunamikatastrofen omkom eller försvann också 33 amerikaner. En siffra som i sammanhanget är förhållandevis liten. Den amerikanska regeringen skänkte likväl 350 miljoner dollar (drygt 2 miljarder kronor) i nödhjälp och USA: s president George W. Bush skänkte personligen 16 000 dollar. Han bad också de två tidigare presidenterna G H Bush och Bill Clinton att tillsammans leda en privat insamlingskampanj som resulterade i att ytterligare 950 miljoner dollar (drygt 6 miljarder kronor) från USA: s privata sektor insamlades till katastrofen i Sydostasien.

Trots att den amerikanska ekonomin stod under hård press sen attacken mot World Trade Center tre år tidigare och de två krig man befann sig mitt uppe i, gav man ändå vad man kunde, och sträckte likväl ut sin hand för att hjälpa medmänniskor i nöd.

I dagarna har orkanen Katrina härjat i den amerikanska södern med mer katastrofala följder än någon kunde föreställa sig. Scenerna från New Orleans med gråtande barn och ruttnande lik som flyter i vattnet visar att det som vi tidigare bara sett i fattiga länder nu också drabbat det ekonomiskt och teknologiskt mest välutvecklade land på jorden. Antal slutgiltigt döda är inte fastställt men kommer så småningom att räknas i tusental.

FN: s generalsekreterare sa nyligen att ”amerikanarna har visat stor generositet i andra kriser” och uppmanade omvärlden att hjälpa USA. Att den svenska regeringen erbjudit hjälp är glädjande. Men även ekonomisk hjälp bör uppmuntras. En stad nästan lika stor som Stockholm har lagts under vatten. Något som naturligtvis kommer att påverka den amerikanska ekonomin - den ekonomi som ger mer bistånd än någon annan, som bidrog till att en gång besegra nazityskland och därefter beskydda Europa från kommunismen, och som idag mer målinriktat än någon annan finansierar kampen mot terrorismen.

Vem som helst kan med sitt kreditkort skänka en gåva över Internet till Amerikanska Röda Korset www.redcross.org eller den av de två ex- presidenterna G H Bush och Bill Clintons snabbt upprättade Katrinainsamling: www.bushclintonkatrinafund.org

Ronie Berggren

Atlantic Conservative Alliance


Se även tidigare inlägg:

George W. Bush besöker New Orleans på 10-årsdagen av Katrina 20150828

Inga kommentarer: