tisdag 6 oktober 2015

Nobels fredscenter är fyllt av vänsterpropaganda

För oss konservativa är Nobels fredspris ingen hedersutmärkelse, utan mer en slags skämttillställning.

Det hade inte behövt vara- eller blir så. Men är så pg a av Nobelkommitténs totala oförmåga att inte betrakta världen ur något annat än vår tids rådande akademiska vänsterdiskurser.

Jag var i Oslo häromdagen och besökte Nobels fredscenter. Nedan följer några axplock från bokhyllan på böcker som stod speciellt skyltade med framsidan utåt för att de skulle få störst uppmärksamhet.

Böcker som bekräftar min syn på Nobelkommittén som ett vänsterpräglat propagandaorgan med en moraliskt dikterande pekpinne, och min ståndpunkt att Nobels fredspris blivit meningslöst och urvattnat, och ett pris som ingen genuin fredvän någonsin borde tacka ja till att mottaga (ansvaret att tacka nej bör dock främst falla på västerländska politiker, inte utsatta personer som Malala eller Aung San Suu Ky).



Några kommentarer om bilderna:

Noam Chomsky och Occupy Wall Street är inga fredsvänner. De är aktivister och är mer intresserade av aktivismen; att motsätta sig de föreställda onda som suger ut från andra, snarare än att hjälpa dem i faktisk nöd.

Urban Legend - en mörkhyad superhjälte skapad av en afrikansk norrman. Egentligen inte fel alls - inte i sig; men en upphöjd plats på Nobels fredscenter? Det gör den bara till en otrevlig del i den vänsterdrivna rasifieringsdebatten; en debatt där den vite Tin Tin sållas bort på svenska bibliotek, men där en superhjälte med ett exotiskt namn och mörk hud hamnar i Nobels fredscenter. Ärligt talat?

Thomas Piketty har helt enkelt fel i sina analyser av världsekonomin. Men pg a hans populism fångar han samtidens människor, men gör dem inte redo för historiens verkliga utmaningar - utmaningar som för nävarande är högaktuella - mycket mer aktuella än de problem Piketty menar sig vilja bemöta. Istället stärker hans bok bara förvirrade västerlänningars tro på att vi behöver samhällsomstörtande förändringar för att skapa en bättre värld. Mjuk revolutionspropaganda som i praktiken alltid leder till det sämre, inte till något bättre.

Christopher Hitchens - en person som förespråkade (han är nu avliden) radikal ateism - antiteism. Hans bok "God is not Great" är inte speceillt telogisk tung, utan tvärtom, en bok som förenklar allt för att passa hans religonskritiska teser. Många av hans argument är dåliga, och kan bara accpeteras av just dem som vill ha snabbmatkunskap om religion. Perfekt för vänster- eller den nya högerns radikala ateister. Trots det måste dock sägas Hitchens är en av de vettigare personerna på Nobel-bokhyllan. Men det rättfärdigar inte att just hans böcker finns just där.

Nobels fredsinstitutioner är onekligen vänsterpräglade. Något som bör hållas i åtanke inför höstens tillställningar.

Se även tidigare inlägg:

Malala Yousafzai får Nobels Fredspris 20141010

-------------

Podd 78: Thomas Piketty och den vänsterekonomiska utmaningen 20150423

Thomas Jefferson: Author of America - Christopher Hitchens 20130413

Podd 0.1 - Ronie Berggren om kriget i Libyen och Occupy Wallstreet 20111027

Inga kommentarer: