tisdag 1 april 2014

Sergey Karaganov - mannen bakom Putins syn på ryska minoriteter

Den ryska ockupationen av Krim har gjort att det skrivits en hel del om vilka idéer som driver Putin. Alexander Dugins drömmar om ett nytt Storryssland, är en av tänkarna. En annan är Sergey Karaganov - som redan efter Sovjetunionens upplösning ansåg att de rysktalande minoriteterna utanför Ryssland skulle fortsätta bidra till ryskt inflytande i närregionen.

I en artikel i Globe and Mail intervjuas Kraganov av Mark Mackinnon om det som nu händer i Ryssland och förklarar att det som nu sker är en sammandrabbning mellan västerländsk demokrati och Putins system av auktoritär kapitalism.

Han säger också att det finns risk för militära sammandrabbningar eftersom Putin inte kommer att ge vika:

“My belief is that Russia has nothing to lose and has had nothing to lose for a while. It will either win or collapse. That’s my judgment. And Putin, from what I understand, will fight to the end,”


Sergey Karaganov har stått Putin nära och hjälpte till att skriva det tal Putin höll i höstas där han utlade visionen för ett nytt mäktigt Ryssland, lett av sina egna ideal och värderingar.

Hans egen syn på att de ryska minoriteterna skulle bidra till fortsatt ryskt inflytande kom att kallas "Karaganov-doktrinen" och kom till av en slump när han 1992 ombads att vara ersättare på en konferens. Han kladdade då ner några ord, och istället för de vanliga pratet om hur vanliga ryssar nu lämnades utanför det ryska imperiets beskydd, så sade han att man skulle börja betrakta dessa som tillgångar för att bevara de forna ryska kolonierna, snarare än som offer.

Deras lojalitet skulle man bevara och vinna genom att värna deras rätt att tala ryska offentligt, att se rysk TV, och ha rysk utbildning för deras barn.

“We must be enterprising and take them under our control, in this way establishing a powerful political enclave that will be the foundation for our political influence,” sa Karaganov bl a i talet från 1992.


När Karaganov höll talet för 22 år sedan, så var detta dock en minoritetssyn som Jeltsin-administrationen inte alls var intresserad av, och utomlands bara väckte vissa farhågor i Estland, Lettland och Lithuaen. Men med Putins invasion av Krim och hot om att använda rysk militär för att värna andra minoritetsområden har Karaganov-doktrinen plötsligt väckts till liv på ett helt nytt sätt. Och Estlands försvarsminister Urmas Reinsalu tolkar också Rysslands agerande i Ukraina på det sättet, och sa:

“We must admit to ourselves that in Putin’s Russia we are dealing with an aggressive regime that is seeking to restore the empire in the borders of the former Soviet Union. Russia has never abandoned the Karaganov doctrine,”


Karaganov menar dock att Putins nya nationalism är en konsekvens av västs agerande- med ett EU och ett NATO som expanderat österut trots Moskvas protester. Han menar dock att för att undvika att vidga konflikten måste väst gå med på att inte expandera sina institutioner österut och låta Ukraina bli federaliserat med stora friheter för de rysktalande regionerna. Han förstår förstås att Väst inte kommer att acceptera detta, men de kanske kommer att tvingas acceptera saken när de förstår att det kommer att krävas krig för att stoppa Putin (ett krig väst inte kommer att vilja ha). Sanktionerna kommer inte att räcka, konstaterar han, och sanktionerna visar bara att man inte förstått Putin:

“They show our Western colleagues don’t understand anything. They think Putin and his colleagues are out for money. They’re not. They’re out for power and pride.”


UPPDATERING:

Här också en lång artikel i Foreign Affairs om Alexander Dugin.

Källa: The Globe and Mail

Se även tidigare inlägg:

Ukrainas framtid osäker - rädsla för fortsatt rysk aggression 20140331

-----------

Putins stormaktsambitioner bör inte avfärdas 20140329

Putins ideolog Alexander Dugin 20140303

Inga kommentarer: